[ELGAR & FRIENDS | Ensor 2024]

Stephanie Huang © Avid fashionart

Benjamin Haemhouts dirigent

Stéphanie Huang cello

Kurt Van Eeghem presentatie

Charles Gounod – La reine de Saba: Marche et Cortége
Edward Elgar – Cello Concerto (cello solo Stéphanie Huang)
Camille Saint-Saëns– Symfonie Nr. 2
Emmanuel Chabrier – España

La Mer: een eindeloze inspiratiebron voor artiesten van Claude Debussy tot Charles Trenet. En dat hoeft heus niet de Côte d’Azur of de Mediterrane kusten te zijn. Aan het eind van de 19de eeuw was Oostende de belangrijkste badstad van Europa. Een plek waar je kon genieten van zon, zee en strand. Waar werd geparadeerd tussen de beau monde. Waar je tegelijk kon luisteren en gezien worden op de befaamde concerten en recitals in het Kursaal. Daar stonden toen de allergrootste dirigenten en componisten op de bok en kwamen de grootste sterren uit de klassieke muziek op bezoek… en in het trouwe publiek zat ene James Sidney Edouard Ensor. De eigenzinnige kunstschilder was een trouwe gast in het Théâtre Royale d’Ostende.

We wekken de glorieperiode van weleer weer tot leven, met de rasechte Oostendenaar als gids en uithangbord. Een heel jaar lang staat er heel wat te gebeuren: Kurt Van Eeghem lanceert een nieuw boek over de periode, er staan fijne muziekmomenten gepland in de Ensorkerk en Casco Phil wordt voor heel eventjes het fameuze Kursaalorkest. In drie concerten zoomen we in op evenveel aspecten van deze wonderjaren.

 

Het laatste concert wijden we aan de toondichters die hun eigen werken in het Kursaal kwamen dirigeren. Edward Elgar was, mede dankzij de Britse high society die in grote getale in Oostende vertoefde, een fenomeen in de badstad. We combineren zijn Celloconcerto met muziek van Camille Saint-Saëns (die er twee keer stond) en tal van andere werken die verwijzen naar deze roemrijke periode.

 

De aankomst van de Ronde van Vlaanderen zal worden geprojecteerd op groot scherm in de foyer van het Kursaal om 15u30, voor de start van het concert.

 

Dank aan de spelers van de Nationale Loterij. Dankzij hen kunnen we de Ensor concertreeks ondersteunen #meerdanspelen

terug naar overzicht