[Internationale sax wedstrijd]

David Reiland © JB Millot

David Reiland dirigent

1841. Op de Brusselse industrietentoonstelling blaast een 27-jarige uitvinder van achter een gordijn de eerste noten uit een muziekinstrument van eigen makelij. Zijn naam? Adolphe Sax. In geen tijd raakt zijn saxofoon wijdverspreid en ingeburgerd. Slimme commerçant die hij was, sloot Sax een monopoliecontract om de Franse militaire muziekkapellen van saxen te voorzien. En bevriende componisten als Jules Demersseman en Hector Berlioz schrijven stukken voor dit nieuwe instrument zodat ook het repertoire snel groeit. Het belang ervan in de jazzmuziek is nauwelijks te overschatten. De saxofoon is een blijver.

1994. In Dinant, het geboortedorp van Adolphe Sax, wordt de eerste editie van een internationale muziekwedstrijd georganiseerd. Wie denkt dat dat een kleinschalig, Belgisch-Frans onderonsje wordt, heeft het aardig mis. Op de erelijst prijken bijvoorbeeld ook Russen en Japanners. Jonge saxofonisten vanuit de hele wereld reizen naar de Ardennenstad voor het concours.

2023. De achtste editie van de Internationale Adolphe Sax-wedstrijd staat op het programma. Drie rondes lang geven jonge musici het beste van zichzelf. Vanaf 13 november mag de top zes uitmaken wie de eerste prijs wint in een plichtwerk, en een programma met orkest. Casco Phil is een trotse partner van deze bijzondere wedstrijd. Na een eerste succesvolle samenwerking in 2019, keren we maar wat graag terug als finaleorkest. Gastdirigent David Reiland staat op de bok om deze talenten te ondersteunen in hun symfonische ervaring.

terug naar overzicht