[Mozart Requiem]

Jan Schweiger © Jonas Roosens

Jan Schweiger dirigent

Annelies Van Gramberen sopraan

Sandra Paelinck mezzosopraan

William Helliwell tenor

Janne Sihvo bas

Vlaams Radiokoor koor

Franz Schubert – Symphony nr. 7 
Anton Webern – Langsamer Satz

W. A. Mozart – Requiem in d klein, KV. 626

Terwijl Wolfgang Amadeus Mozart zelf in zijn ziekenbed ligt, schetst hij in 1791 de grote lijnen van zijn Requiem. Hij slaagt erin de fenomenale koorpartijen en de basso continuo begeleiding van het werk nog op papier te zetten, maar voor hij de muziek kan orkestreren, overlijdt de componist. Toch zal de dodenmis Mozart overleven dankzij zijn oud-leerling en collega Frans Xaver Süßmayr. Hij maakt er namelijk zijn taak van het werk te voltooien, naar de hand van zijn meester. Op basis van het overgeleverde materiaal en van Süßmayrs kennis van het componeren van Mozart, lijkt hij hem weer tot leven te wekken.

Het drama van deze Missa pro defunctis kwam enkele jaren geleden ongelooflijk dichtbij. Dit Requiem stond namelijk klaar om door ons uitgevoerd te worden, toen in februari 2020 de wereld op slot ging. Het was een verschrikkelijke ervaring. Artiesten die hun leven aan de kunst hebben gewijd stonden plots uitzichtloos en radeloos aan de kant, maandenlang.

Maar net als Mozart willen we met deze dodenmis een positieve boodschap uitdragen. Het mocht voor de componist geen sombere bedoening zijn, hij zag zijn werk vooral als een viering van het leven. Volledig in die geest pikken we het Requiem nu opnieuw op, samen met koordirigent Jan Schweiger van Opera Ballet Vlaanderen. Als teken van onze veerkracht, als finaal kantelpunt na alle malaise en bovenal als jubelende muzikale troost voor al wie de voorbije jaren geleden heeft.

 

In coproductie met Het Laatste Bedrijf en mogelijk gemaakt dankzij de tax shelter maatregel van de federale overheid.

terug naar overzicht