[Rain Requiem – Jef Neve & David Van Reybrouck]

Jef Neve © Jonathan De Maeyer

Jef Neve muzikale leiding

David Van Reybrouck tekst

Vocaal Ensemble Reflection koor

Hanne Roos sopraan

N.N. bas

Jef Neve – Rain Requiem

i.h.k.v. Gent Festival

Helende muziek voor een planeet die beter verdient

Bijna een jaar geleden werden grote delen van West-Europa overvallen door extreme regenval met schrikbarende overstromingen tot gevolg. De nietsontziende watervloed liet een ongekende ravage achter. Het oostelijke gedeelte van ons land werd zwaar getroffen. Veertig mensen kwamen om het leven en ontelbare slachtoffers verloren hun hebben en houden. Al snel waren meteorologen en klimaatdeskundigen het erover eens dat zulke extreme weersomstandigheden verband houden met de klimaatverandering en in de toekomst vaker zullen voorkomen.

STROOM, een festival waarin kunstenaars hun stem laten horen in het klimaatdebat, vroeg aan componist Jef Neve en schrijver David Van Reybrouck om een nieuw requiem te schrijven, een dodenmis voor de planeet die we mogelijk met ons allen ten grave aan het dragen zijn. Ze creëren samen Rain Requiem, opgedragen aan de slachtoffers van de overstromingen. Van Reybrouck bezocht het getroffen gebied en sprak met tientallen getroffenen en nabestaanden. Zijn tekst is poëzie gepuurd uit interviews. Hij vermengt de drie landstalen met Engels en Latijn, de wereldtalen uit heden en verleden.

Op een van de mooiste plekken langs de Schelde, in de bocht bij Sint-Amands, wordt Rain Requiem boven de doopvont gehouden. De componist zelf dirigeert het orkest Casco Phil, koor en solisten. Met een adembenemend uitzicht op de rivier staan we stil bij de kracht van het water en het belang van een zorgvuldige omgang met de planeet waarop we te gast zijn.

 

Coproductie: Perpodium, Festival van Vlaanderen Gent
Met de steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest

terug naar overzicht