[INKEER]

Kerk Mariekerke © SAN-CMU architecten

Benjamin Haemhouts dirigent

Jeroen Berwaerts trompet

Muziek die kan zorgen voor verstilling. Het klinkt misschien contradictorisch, maar toch is dat net het streefdoel van onze INKEER-concerten.

In een wereld die maar doorraast, waar we van impuls naar impuls hinken, voelen we allemaal de noodzaak om af en toe even stil te staan. Een concert is sowieso al een reflectief moment bij uitstek, maar wat als we die ervaring verder verrijken met mindfullness? We schuiven telkens een artiest naar voren die naast een uitstekend uitvoerder ook onderlegd is in meditatie of yoga. Als publiek neem je eerst deel aan een sessie, voor je je laat onderdompelen in de muziek.

Voor het eerste concert in dit project nodigen we trompettist Jeroen Berwaerts uit. Naast een glanscarrière als solist was hij jarenlang aan de slag bij het orkest van de Norddeutsche Rundfunk. Berwaerts beschouwt yoga- en ademhalingsoefeningen als een essentieel onderdeel van zijn artiestenbestaan. Samen met hem gaan we op zoek naar het snijpunt tussen mantra en minimalisme.

Op de lessenaar staan onder meer de etherische muziek van Arvo Pärt en het transcendente repetitieve van Philip Glass. Maar daarnaast klinken ook werken die je misschien niet meteen met gemoedsrust associeert. Opulente hoogbarok om je in etherische sferen te brengen, of ongrijpbare, mystieke middeleeuwse noten. Al is er laverend tussen genres, stijlen en eeuwen één rode draad:  dit is muziek op zijn meest louterend.

terug naar overzicht