[Late Night Avant-Garde]

Casco Phil

Benjamin Haemhouts dirigent

Stefaan Degand verteller

Frederik Neyrinck – Echo de Clèves A 
Frederik Neyrinck – Gestalt IV 
Benjamin Haemhouts – Lamento
Philip de Jager – Kaleidoscope
Annelies Van Parys – Maanvis
Matthias Coppens – Quartet op. 3

Onverwachte muziek op een onverwacht moment op een onverwachte plek. Met Late Night Avant-Garde gooien we alle vooroordelen over hedendaagse muziek overboord. We verlaten de concertzaal en treden met hedendaags repertoire op in verrassende plekken als nachtclubs of cocktailbars. Ongedwongenheid, gezelligheid en persoonlijk contact staan daarbij centraal. Je zit de musici bijna op de huid, en alle uitgevoerde componisten zijn aanwezig voor een babbel over hun muziek. We beginnen laat, en houden de lengte van de concerten bewust behapbaar. Op die manier is Late Night Avant-Garde de ideale manier om een nieuw, jong publiek in contact te brengen met de klassieke muziek van vandaag.

Voor deze eerste editie nodigen we vijf Belgische componisten uit: van Annelies Van Parys weerklinkt de poëtische filmmuziek Maanvis (2001) voor altfluit, klarinet, cello, harp en percussie; Frederik Neyrinck presenteert zijn cellosolo Echo de Cleves A (2020); Mathias Coppens gaat aan de slag met de traditionele vorm van het strijkkwartet in Quartet Opus 3 (2015); Philip De Jager toont de veelzijdigheid van percussie in Kaleidoscope (2022); en Benjamin Haemhouts reflecteert in zijn Lamento (2022) met hoopvolle blik op de recente uitdagende tijden voor kunstenaars. We presenteren dus bewust geen wereldpremières, maar plaatsen recent geschreven werk van deze vijf opnieuw op de pupiter. Zo willen we dit fantastische hedendaagse repertoire een langer leven bieden dan de gebruikelijke one-off. Dat verdient het absoluut.

De muziek wordt afgewisseld met eeuwenoude teksten: acteur Stefaan Degand leest op zijn onnavolgbare wijze sonnetten van William Shakespeare voor alsof ze in het Vlaams geschreven werden en voor het eerst worden uitgesproken.


 

Dit concert vindt plaats in het kader van de Nacht van de Verbeelding

terug naar overzicht