[CARUSO & FRIENDS | Ensor festival]

Enrico Caruso © Library of Congress

La Mer: een eindeloze inspiratiebron voor artiesten van Claude Debussy tot Charles Trenet. En dat hoeft heus niet de Côte d’Azur of de Mediterrane kusten te zijn. Aan het eind van de 19de eeuw was Oostende de belangrijkste badstad van Europa. Een plek waar je kon genieten van zon, zee en strand. Waar werd geparadeerd tussen de beau monde. Waar je tegelijk kon luisteren en gezien worden op de befaamde concerten en recitals in het Kursaal. Daar stonden toen de allergrootste dirigenten en componisten op de bok en kwamen de grootste sterren uit de klassieke muziek op bezoek… en in het trouwe publiek zat ene James Sidney Edouard Ensor. De eigenzinnige kunstschilder was een trouwe gast in het Théâtre Royale d’Ostende.

Drie dagen lang wekken we de glorieperiode van weleer weer tot leven, met de rasechte Oostendenaar als gids en uithangbord. Een heel jaar lang staat er heel wat te gebeuren: Kurt Van Eeghem lanceert een nieuw boek over de periode, er staan fijne muziekmomenten gepland in de Ensorkerk en Casco Phil wordt voor heel eventjes het fameuze Kursaalorkest. In drie concerten zoomen we in op evenveel aspecten van deze wonderjaren.

 

Hij was misschien wel de beroemdste tenor die ooit heeft geleefd: Enrico Caruso. De grote operahuizen in ons land liet hij steevast links liggen, maar in het mondaine Oostende stond de man wél meermaals op de planken. De Kursaal-avonden met Caruso waren massa-evenementen. In 1909 zouden maar liefst 17.200 tickets verkocht zijn, het chique volk ging zelfs op de vuist om binnen te raken. Met een avond vol Italiaanse opera brengen we die grandeur terug – dit keer zonder gebakkelei.

terug naar overzicht